Patatas Bravas-perunaherkku vailla veroistaan

IMG_5864.jpg

Yhteistyössä, hartwall

Kaipuuni Barcelonan kaduille innosti kokeilemaan espanjalaista perunatapasta Patatas Bravasia ensimmäistä kertaa kotikeittiössä. Prosessini tämän reseptin täydelliseen masterointiin lähti käyntiin hyvin perinteiseen tyyliin - ensiksi etsin mahdollisimman erilaista reseptiikkaa kyseisestä annoksesta, syvennyin tärkeimpiin raaka-aineisiin ja lopulta poimin “rusinat pullasta”, eli oman intuitioni mukaan muodostin reseptin päässäni, joka sisältää parhaimmat mausteet, valmistustavat ja muut tykötarpeet.

Harvoin kaikki menee tällä tavoin nappiin, että lopputulos on jo ensiyrittämällä aivan taivaallinen. Annos kiri takamatkalta potturuokieni top3:seen ja suurena perunan rakastajana voin todeta listani todella kovatasoiseksi. Tämä resepti on laadittu yhteistyössä Hartwall- viinien kanssa sillä ajatuksella, että valitsen itselle suunmyötäisen viinin, ja rakennan viinin vivahteisiin sopivan reseptin - lopputulemana kaikkia aisteja hivelevä makuelämys, jota on ilo suositella kokeiltavaksenne. Tähän annokseen valikoitui luonnollisesti espanjalainen punaviini.

Perunoiden päälle lusikoidun, vahvasti savupaprikalla maustetun tomaattikastikkeen pariksi istuu erinomaisesti yksi suosikkiviineistäni, täyteläinen Tempranillo rypäleestä valmistettu luomupunkku Marqués de Cáceres Vino Ecológico. Samaisen viinitilan Reserva viini on ollut aina vanhempieni mieleen, ja siksi tämän viinitilan viineillä on valtavan vahva muistijälki hyvän ruuan kyytipoikana oman elämäni varrelta.

Nyt ystävä hyvä, lue resepti tarkasti alusta loppuun, hanki ainekset, kerää ystävät tai puoliso pöydän ääreen ja astu makumatkalle espanjaan. Resepti on siksi myös ihastuttava, että muutaman kerran jälkeen olet sisäistänyt reseptin kultaisen langan, ja osaat takuulla tehdä tämän jo ihan intuitiolla.


IMG_5862.jpg



PATATAS BRAVAS


1kg Rosamundapottua
3-4rkl Hellmans Majoneesia
Puolikas lime, puolikas yksikyntinen valkosipuli
Savupaprikajauhe, paprikajauhe, valkosipulijauhe, chilihiutale
400ml Mutti tomaattimurskaa
1 iso sipuli
2-3 tl ruskeaa sokeria
Suola, oliiviöljy, mustapippuri

perunat

Paloittele pestyt ja kuivatut perunat keskenään samankokoisiksi paloiksi. Lisää pottukuutiot kulhoon, lorauta päälle noin 2 rkl öljyä ja 1 tl suolaa. Nosta sivuun vähintään 30 minuutiksi, jotta suola itkettää perunoista liiallisen nesteen pois.

Siivilöi levänneistä perunoista neste pois. Kaada perunat suoraan pestylle pellille, ja kuivaa huolellisesti - ethän käytä leivinpaperia, näin perunoista uunissa irtoava neste ei jää paperin päälle vetistämään perunoita, vaan perunat rapeutuvat ja paistuvat kauniisti. Lorauta n 0,5 dl öljyä perunoille ja pyörittele öljy perunoihin kauttaaltaan.
Laita perunat n. 230 asteiseen uuniin, ja kääntele perunoita n. 30-40 minuutin paiston aikana ainakin 2-3 kertaa, jotta ne eivät jämähdä kuumaan peltiin kiinni. Kun perunat ovat kauttaaltaan saaneet kauniin sävyn, nosta pois uunista ja suolaa hyvin.

savuinen patatas bravas tomaattikastike

Lisää pannulle öljyyn 2 kukkuraista teelusikallista paprikajauhetta. Lämmitä hetki kuivamaustetta pannulla - ethän polta, paprika palaa helposti. Lisää pannulle 1 pilkottu iso sipuli ja kuullota, kunnes sipuli on kypsynyt pehmeäksi - pidä lämpö maltillisena ja lisää tarvittaessa öljyä. Tee sipulien keskelle lastalla kolo, ja lisää pannulle kukkuraiset teelusikalliset valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, savupaprikaa esim. La Dalia merkiltä (hyvinvarustelluista ruokakaupoista saa) ja haluamasi määrä chiliä.

Aromikas Smoked Paprika eli savupaprika nostaa tämän ohjeen ihan uudelle tasolle, joten etsi hyvä savupaprikamauste käsiisi ennen reseptin toteuttamista.

Sekoita mausteet sipuleihin lastalla, ja kaada pannulle 400ml tölkki Mutti tomaattimurksaa - huuhdo tölkki lisäämällä siihen n 1 dl vettä, ja kaada se myös pannulle. Lisää tomaattisoosiin lisäksi 2-4 tl ruskeaa sokeria, sekä 1 tl suolaa. Sekoita, ja anna porista miedolla lämmöllä vähintään 15 minuuttia.

Kun maku on kohdillaan, kaada kiehunut tomaattisoosi sauvasekoittimen astiaan ja soseuta. Tämän jälkeen siivilöi soseutettu kastike, ja hierrä lusikalla koko kastike siivilän läpi, jolloin kaikki sipulien jämät ym. jäävät pois, ja jäljelle jää ainoastaan samettinen tomaattikastike.

Pika-aioli


Sekoita kulhossa 3 kukkuraista ruokalusikallista Hellmans Majoneesia, ja puolikas yksikyntinen valkosipuli. Mausta mustapippurilla, laadukkaalla myllysuolalla ja limen mehulla.

Kun kaikki ainesosat ovat valmiina, kasaa annos syvälle lautaselle tai annospannulle. Nosta ensin perunat, lusikoi Patatas Bravas kastike perunoille ja nostele päälle vielä roimat keot Aiolia. Ripauta päälle vielä chilihiutaleita ja mustapippuria, ja herkku on valmis tarjottavaksi rakkaille täyteläisen espanjalaisen Marqués de Cáceres luomupunaviinin kyytipoikana.


IMG_5655.jpg
IMG_6218.jpg
FullSizeRender (12).jpg
Previous
Previous

Tehdasvierailulla joutsenen kanssa

Next
Next

untuvatuotteiden pesu ja huolto