Kesäfoccacia äidin tapaan

äää111 (1 of 1)-454.jpg

Olen kasvanut lapsesta asti isäni vannomaan ruuanlaittofilosofiaan. Se kuuluu näin: kun laittaa tarpeeksi paljon hyviä raaka-aineita yhteen, ei ruuasta voi tulla huonoa.

Näiden viisaiden sanojen siivittämänä sävellän omat reseptini aina. Kuin myös äitini, jonka viime viikolla loihtima kesäfoccacia on erityisen hyvä esimerkki tästä ruuanlaiton yksinkertaisuudesta.

Maistoin leipää uunilämpimänä, kuusituntisen tallipäivän päätteeksi, ja olin haljeta onnesta. Leipä oli niin herkullista, etten siihen hetkeen muistanut maistaneeni koskaan mitään yhtä hyvää.

Äitini toki myhäili hymyissä suin, kun pyysin häntä tekemään samanlaisen leivän myös huomiseksi. Koska ensimmäinen leipä loppui ennen kuin ehti edes kunnolla alkaakaan.

äää111 (1 of 1)-455.jpg


kesäfoccacia

täytteet

naattiporkkanoita, kesäsipulia, kirsikkatomaatteja,

muutama kapoinen kesäparsa, pieniä ruskeita herkkusieniä

paistamiseen voita ja öljyä, kuivayrtteinä timjamia ja oreganoa

tuore rosmariini & timjami

Kiehauta naattiporkkanat ja parsat suolavedessä - tai höyrytä kattilassa, jotta kypsyvät hieman. Nosta odottamaan, ja siivuta porkkanat pituussuunassa valmiiksi.

Leikkaa herkkusienet lohkoiksi, ja kesäsipulit muutamaan isoon osaan. Kuullota herkkusieniä ja sipulia voi-öljyseoksessa pannulla - lisää joukkoon kuivayrtit ja kuullosta kunnes sienet kypsyvät.

Taita tuoreyrteistä passeleita oksia, ja upota ne oliiviöljyyn - näin yrtit eivät pala paistovaiheessa.

taikina

( Taikina on sopiva n. 30x20 uunipellille )

3 dl lämmintä vettä, 25g tuorehiivaa

0,5 dl oliiviöljyä + vielä toinen mokoma leivän päälle, 1-2 tl suolaa, hunajaa loraus

4 dl vehnäjauhoja & 2 dl hienoa 00-pizzajauhoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää oliiviöljy, suola ja loraus hunajaa. Sekoita jauhot nesteeseen. Taikina saa jäädä löysähköksi - niin että se vähän tarttuilee kulhon reunoihin. Kohota liinan alla puolisen tuntia.

Kumoa taikina öljytylle uunipellille - paperilla tai ilman - ja anna vielä kohota tovi.

Lisää täytteitä valtavasti. Niin paljon, että tila loppuu, ja silti vielä vähäsen. Foccaciassa on usein yksi oliivi siellä täällä, mutta tämä leipä on ihan omassa sarjassaan - juuri maukkaat täytteet yhdessä kuohkean ja suolaisen leivän kanssa tekee tästä maailman parhaan leivän. Elä siis suotta nuukaile, vaan laita vielä muutama täyte, senkin jälkeen kun ajattelit että nyt piisaa.

Kaada päälle reilusti oliiviöljyä ja runsaasti sormisuolaa. Paista 200 asteisessa uunissa, n 20-30 minuuttia kuitenkin koko ajan vahtien, ettei leipä pala.

Tee samoilla höyryillä vielä toinen samanlainen, koska tämä häviää hetkessä.

Ihanaa juhannusta ja herkullisia hetkiä toivoen, Tiiu ja leipäreseptin loihtijaäiti Riitta.

äää111 (1 of 1)-458.jpg
äää111 (1 of 1)-457.jpg
Previous
Previous

Enemmän kasviksia kesäpöytään

Next
Next

säilytysjärjestelmä kodin varastotilaan