Tehdasvierailulla joutsenen kanssa

Vierailin lokakuussa Joutsenen Märjamaan tehtaalla katsomassa Ulrika- untuvatakin valmistumista alusta asti. Tämä oli ensimmäinen kosketukseni vaateteollisuuden valmistusprosessiin, ja oli todella vaikuttavaa nähdä kuinka monta työvaihetta vastuullisesti valmistetussa untuvatakissa on aina kankaan leikkaamisesta viimeistelyyn ja valmiiksi takiksi asti.

Ulrika- takissa on yhteensä lähes 60 työvaihetta, joista jokainen tehdään tinkimättömällä ammattitaidolla ja jatkuvalla laadun tarkkailulla – yhden vuorokauden aikana aina valmiiksi takiksi asti. Pääsin seuraamaan paikan päällä kaikki nämä vaiheet – seuraamaan jokaisen ammattitaitoisen ompelijan tinkimättömän työpanoksen.

Joutsen untuvatakkien pitkäikäisyys on vuosikymmeniä palvelleiden takkien myötä jo käsite - Design from Finland -merkkiä kantavat Joutsen- tuotteet edesauttavat vastuullisuutta mm. kestävyyden, käytettävyyden tai materiaalivalintojen osalta.  Joutsen-takit ovat hieno esimerkki suomalaisesta muotoiluosaamista.

Ompelijoilla on valmistusprosessissa kullakin tarkka tehtävä – osa tekee useamman vaiheen, mutta pääsääntöisesti yhden työvaiheen suorittaa yksi ammattilainen. Ketju on valtavan hyvin organisoitu ja takki kulkee ompelijalta toiselle kuin liitäen. Vuosien kokemus talvitakkien valmistamisessa huokuu koko prosessista.

Saumojen, neppien ja vetoketjujen paikat merkitään niin tarkasti, ettei yksikään sauma jää kohdistumatta tai tikkaus kulje vinossa. Jokaisessa takissa on myös tuotelapussa identifiointitiedot, josta käy ilmi, milloin takki on valmistettu, mistä erästä takin untuvat tulevat ja kuka takin on tarkastanut.

 Joutsen ei käytä takeissaan erillisiä tukimateriaaleja esimerkiksi taskuissa ja vetoketjujen kohdalla, joten kankaiden tulee itsessään olla tarpeeksi tukevia ja kestäviä. Takkikankaita ei myöskään missään vaiheessa silitetä, vaan kangas valitaan siten, että se pysyy sileänä paitsi läpi valmistusprosessin myös lopulta asiakkaan päivittäisessä käytössä.

 Olen yhä ihmeissäni siitä, millainen projekti tämä kokonaisuudessaan on. En toki ajatellut, että untuvatakin valmistaminen olisi helppo juttu, mutta kyllä työn pikkutarkkuus yllätti kerrassaan.

Joutsen valmistaa tuotteensa lähtökohtaisesti aina tilauksesta – turhia eriä ei siis valmisteta varaston jatkeeksi. Näiden untuvatakkien pitkäikäisyys on vuosikymmeniä palvelleiden takkien myötä jo käsite - Design from Finland -merkkiä kantavat Joutsen- tuotteet edesauttavat vastuullisuutta mm. kestävyyden, käytettävyyden tai materiaalivalintojen osalta

Kotimaisissa Joutsen- untuvatuotteissa käytetään ainoastaan lihateollisuuden sivutuotteena syntyvää untuvaa. Jätettä, joka muutoin menisi hukkaan.  Höyhenerät ostetaan näytteiden perusteella, mistä näytteestä käy ilmi mm. miten lintua on eläessään ruokittu  –  huippulaatuista untuvaa saadaan vain hyvin hoidetuista linnuista

Riihimäen tehtaalla Suomessa tehdään untuvapeittoja ja - tyynyjä.  Lämpimät talvitakit sen sijaan tehdään Virossa, Märjamaalla pitkäaikaisten työntekijöiden toimesta. Ammattitaitoisten ompelijoiden löytäminen on vuosi vuodelta hankalampaa, kun nuoriso ei ole kiinnostunut kouluttautumaan ompelijan kaltaisiin perinneammatteihin, eikä ammattitaitoista työvoimaa ole saatavissa enää kuten ennen.

Asukuvat // Roosa Järvinen


Next
Next

Patatas Bravas-perunaherkku vailla veroistaan