Tiiu Piret

View Original

ihan hyvä floppipasta

 Liemessä- blogin Jennin ja upean pastareseptinsä aikaansaaman uunifeta-pasta huuman myötä nousi pintaan myös hieman kurja, somessa levinnyt debaatti siitä, kuka keksi reseptin ensin.

Että kuka keksi uunifetapastan

Juttelimme aiheesta Jennin kanssa, ja tulimme yhdessä tuumin siihen tulokseen, että kaikkihan on varmasti jo vähintäänkin kertaalleen keksittyä, eikä moisesta asiasta kannata mieltään pahoittaa – ei reseptien laatijoiden eikä reseptien tulkitsijoiden. Meitä herkkusuita on moneen lähtöön, kuin myös tulee olla variaatioita hyväksi havaituista resepteistä. 

Se, että oma, vuosi sitten julkaisemani prosecco-uunifetaspaghetti ei breikannut moiseen huumaan, johtuu siitä, että Jennin pasta yksinkertaisesti oli parempi. Jos omani olisi ollut yhtä älytön, olisi se varmasti kirinyt ruokahitin maineeseen sekin. 

Siispä tässä, nyt toistamiseen julkaistu, vaikkapa floppipastaksi hittipastan sijaan tituleerattava uunifetapastani prosecco-piristeellä. Ja jotta reseptisynkistely jäisi tyystin unholaan, haastan teidät hyvän ruuan ystävät, kehittämään oman versionne tästä syntisen hyvästä ja nopeasta pastaruuasta. 

  Jenniä siteeraten, Peace, love & uunifetapasta,

Tiiu Piret xx


uunifeta-prosecco spaghetti 

2 x 200g fetajuustoa (Patros) 

runsaasti kypsiä terttutomaatteja

valkosipulinkynsiä, hunajaa, oliiviöljyä, suolaa & mustapippuria myllystä 

spaghettia

1,5dl dl Proseccoa (Divicin luomuprosecco on suosikkini)

1 sipuli & lisää valkosipulia, n. 4 kynttä

tuoretta timjamia, voita 

 

Laita feta ja tomaatit uunivuokaan – lisää myös runsaasti veitsen hamaralla linttaan lyötyjä valkosipulinkynsiä. Kaada päälle runsaasti hyvää oliiviöljyä ja juoksevaa hunajaa – tästä liemestä tulee huumaava kastike pastalle, joten elä kitsastele.  Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta uuniin paahtumaan n. 200 asteeseen puoleksi tunniksi tai kunnes juusto ja tomaatit on saanut kauniin sävyn. 

Kuullota pannulla runsaassa voissa, matalalla lämmöllä,  hienoksi silputtu sipuli, ja valkosipuli – enemmän on enemmän tässä asiassa. Lisää joukkoon kouranpohjallinen tuoreita timjaminlehtiä. Kaada pannulle proseccoa, ja annan kuullottua edelleen miedolla lämmöllä. Mausta proseccosipuliseos lorauksella hunajaa, suolalla & pippurilla.

Keitä spaghetti al denteksi hyvin suolatussa vedessä. Valuta kypsä spaghetti ja nostele pannulle proseccosipuliseoksen joukkoon ja kääntele hyvin.

Nosta uunifetapaistos pois uunista, ja muhjaa kauhalla tai lusikalla feta, tomaatit ja ihana liemi sekaisin. Kaada tämän jälkeen valutettu spaghetti uunivuokaan ja kääntele spaghetti hyvin tomaattisen fetasoosin sekaan.  Jos runsas valkosipuli on liikaa, voit noukkia fetapaistosta maustaneet valkosipulinkynnet pois ennen kuin sekoitat spaghetin.  

Nauti hyvässä seurassa pulloon jääneen proseccon kera. 

Ps. Jos proseccoa ei ole saatavissa, voi pannulla kuohuvassa ja voissa paistetut sipulit jättää myös pois reseptistä - maku on silti mieletön! Kunhan tomaattien makeus on hunajalla nostettu entisestään esiin.